De kunst van vuurwerkfotografie Langzaam naderen we het einde van het jaar en voor mij…
Kader binnen een kader
Als we een foto maken is het natuurlijk leuk om onze creativiteit te kunnen gebruiken bij het maken van onze foto’s. Hiervoor zijn een aantal tips & tools die je kunt gebruiken en één daarvan is een kader binnen een kader maken. Wat hiermee bedoelt wordt leg ik je in deze blog uit.
Tijdens het kiezen van het frame maak je een kader van wat je wilt fotograferen. Een foto is in zijn geheel een kader. Nu gaan we er een natuurlijk kader omheen creëren doormiddel van wat we zien. Soms is het leuk om daar creatief mee om te gaan om het onderwerp er meer tussenuit te laten springen, om een bepaalde uitstraling en gevoel mee te geven of om de scene die je wilt fotograferen in zijn eigen context te brengen. Om je een beeld te geven van kaders binnen een kader heb ik hier een aantal voorbeelden. om een kader te creëren binnen een kader.
Voorbeelden van kaders
klassieke beeld:
Als ik denk aan een kader binnen een kader denk ik zelf al erg snel aan het fotograferen door een raam. Dit is voor mij dan ook het klassieke beeld van een kader binnen een kader. Vrij standaard en gesloten aan iedere kant. Wat hier ook goed op te zien is, is de bokeh op bij de voorgrond. Hier later meer over.
Deze is niet gesloten maar wel overduidelijk gebruik van een kader hier is het kader ook niet gesloten.
Meewerkend kader:
Dit kader is wat minder duidelijk maar in dit geval helpt dit kader mee aan de totale foto. Door de blaadjes te gebruiken als meewerkend kader vertelt deze foto dat ze op dit moment nog in de natuur staan. Door de oranje veiligheidshesjes vertelt dit beeld in samenwerking met mevrouw die wat vertelt dat er iets gebouwd zal gaan worden. Ik maak het beeld met dit meewerkende kader net iets aantrekkelijker dan dat ik de groep had gefotografeerd in een kale zandvlakte.
Een ander voorbeeld van een meewerkend kader:
De gasten op deze bruiloft helpen mee een kijkrichting te vormen naar het onderwerp. Zij zijn een meewerkend kader. Buiten het feit dat ze meehelpen het onderwerp eruit te laten springen laat je in één foto ook zien dat zij er niet alleen stonden.
Scherpte diepte kader:
Persoonlijk vind ik dit een erg leuke en gebruik ik deze ook graag. Werken met scherpte diepte ook wel bokeh. Foto’s die veel scherpte diepte bevatten zijn al snel eye catchers mits goed gebruikt.
Hier zie je een ringslang die verstopt lag tussen begroeiing. Het was niet mogelijk om deze vrij in beeld te krijgen want ik weet zeker dat een enkel kop portretje in deze foto ook erg leuk was geweest maar de omstandigheden lieten de wensen te over. Dan is het snel schakelen oké wat kan je er wel mee en in dit geval koos ik ervoor om de voorgrond te vervagen (bokeh) en de slang scherp te stellen. Hoe kun jij dit nou doen? Zorg voor een zoomlens en zorg altijd voor voldoende afstand tussen je onderwerp en voorgrond en je zult zien dat de voorgrond vervaagd. Over de werking van scherpte diepte zullen we op een later moment nog eens dieper ingaan.
Nog een ander voorbeeld van een scherpte diepte kader:
Ditzelfde geld voor mevrouw hier gefotografeerd tijdens de afsluiting van een project. In dit geval gebruik ik de mensen die dicht naast mij staan als leidend naar het onderwerp. Door het gebruik van een zoomlens zal de voorgrond vervagen en maak ik het onderwerp vrij van de achtergrond.
Selectief stukje kader:
In deze foto is een groot gedeelte weg gelaten en is er gebruik gemaakt van een selectief stukje kader.
Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe je kader binnen een kader kunt gebruiken. Ik hoop dat je zo een beeld voor jezelf hebt kunnen vormen van deze tool. Ga je hier nou mee aan de slag? Wij zijn enorm benieuwd naar jouw resultaten deel ze dan ook op social media met de hashtag #camera-point!
Keep Creating!
Wat leuk om die blog te lezen. Ik zal ook eens mee gaan experimenteren met kaders. Soms gebeurt het natuurlijk wel, maar nu zal ik er wat mee op gaan letten. Dank je wel.