De kunst van vuurwerkfotografie Langzaam naderen we het einde van het jaar en voor mij…
Landschapsfotografie in IJsland: 5 tips
IJsland is een paradijs voor landschapsfotografen. Met zijn uitgestrekte vulkanische landschappen, watervallen en het magische noorderlicht biedt het eindeloze mogelijkheden om adembenemende foto’s te maken. In deze blog delen we vijf essentiële tips voor het fotograferen van IJsland, elk met een voorbeeldfoto en de bijbehorende instellingen.
Tip 1: Zo fotografeer je het Noorderlicht.
Het noorderlicht is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen die je kunt vastleggen in IJsland. Maar om het goed op beeld te krijgen, is de juiste techniek essentieel. Omdat het noorderlicht vaak beweegt, kan een te lange sluitertijd resulteren in een vage groene waas in plaats van duidelijke lichtgolven.
De kracht waarmee het noorderlicht zich laat zien, kan van dag tot dag verschillen. De ene dag is het krachtiger dan de andere. Om het Noorderlicht goed te fotograferen is het aan te raden om een lichtsterk objectief te gebruiken. Bij voorkeur een groothoeklens, omdat deze lens zo veel mogelijk licht doorlaat. Gebruik vervolgens een klein f getal, zoals f/2.8.
Stel een sluitertijd in van tussen de 1 en 5 seconden. Als je een langere sluitertijd gebruikt dan wordt het Noorderlicht een grote groene wolk zonder details. Soms kan een langere sluitertijd ook mooie plaatjes opleveren, maar dat hangt helemaal af van het schouwspel van het Noorderlicht.
Qua ISO is het aan te raden om tussen de 1600 en 6400 te zitten. Ook de uitkomst met deze instelling is afhankelijk van de kracht waarmee het Noorderlicht zich laat zien. Gelukkig beschikken we tegenwoordig over goede software waarmee we ruis kunnen onderdrukken.
Omdat we een sluitertijd van een paar seconden gebruiken, is een statief een must! Hoe steviger hoe beter. Iedere trilling dat het statief maakt kan zorgen voor bewegingsonscherpte.
Net als in andere Scandinavische landen kan het in IJsland behoorlijk koud worden. En helaas houden de accu’s van camera’s daar niet van. Je doet er dus goed aan om voldoende accu’s bij je te hebben.
Tip 2: Gebruik focus stacking voor maximale scherpte
Bij landschapsfotografie wil je vaak een beeld dat van voor tot achter haarscherp is. Zelfs met een klein diafragma, zoals F22, lukt dit niet altijd en daarnaast zal de kwaliteit in je foto afnemen. Een betere techniek om dit te omzeilen is focus stacking.
Focus stacking houdt in dat je meerdere foto’s maakt, waarbij je telkens op een ander punt scherpstelt: eerst op de voorgrond, dan op het midden en tot slot op de achtergrond. Deze beelden worden later in software zoals Adobe Photoshop samengevoegd tot één haarscherpe foto. Dit is vooral handig bij landschappen met veel diepte, zoals rotsen op de voorgrond en bergen op de achtergrond.
Tip 3: Gebruik een telelens voor unieke landschapscomposities
Veel fotografen grijpen bij landschapsfotografie automatisch naar een groothoeklens, omdat deze veel van de omgeving vastlegt. Maar soms kan een telelens juist verrassende resultaten opleveren.
Met een telelens kun je verre objecten, zoals bergen, imposanter laten lijken. Zo verleg je de aandacht van slechts het totale landschap naar specifieke elementen in dat landschap.
Tip 4: Gebruik een langere sluitertijd voor dynamische watervallen
IJsland staat bekend om zijn indrukwekkende watervallen, zoals de Kirkjufellsfoss waterval. Een manier om deze watervallen op een artistieke manier vast te leggen, is door een langere sluitertijd te gebruiken. Hierdoor krijgt het water een vloeiende, zijdezachte uitstraling.
Om dit effect te bereiken, heb je een stevig statief nodig en moet je de sluitertijd handmatig instellen. Een ND-filter kan helpen om het licht te reduceren, zodat je een langere sluitertijd kunt gebruiken zonder overbelichting. De exacte sluitertijd hangt af van het gewenste effect: een sluitertijd van enkele seconden verandert het water in een zachte waas, terwijl een kortere sluitertijd van bijvoorbeeld 1/8 seconde nog wat structuur in het water behoudt.
Tip 5: Gebruik een telelens voor wildlife-fotografie
Hoewel IJsland in de winter minder wildlife heeft, zijn er plekken waar je nog steeds dieren kunt fotograferen. Ytri Tunga, aan de zuidkust van het Snaefellsnes-schiereiland, is een bekende locatie waar vaak zeehonden te vinden zijn.
Bij het fotograferen van dieren is geduld essentieel. Het is belangrijk om een telelens te gebruiken, zodat je op afstand kunt blijven en de dieren niet verstoort. Een snelle sluitertijd helpt om bewegingen te bevriezen, vooral als de dieren in of uit het water bewegen.
Bereid je goed voor op jouw fotografie-avontuur in IJsland
Landschapsfotografie in IJsland biedt eindeloze mogelijkheden, van het magische noorderlicht tot watervallen en wilde dieren. Door gebruik te maken van technieken zoals focus stacking, telelenzen en lange sluitertijden, kun je je fotografie naar een hoger niveau tillen.
Heb je naar aanleiding van deze tips nog vragen over jouw reis naar IJsland? Stel jouw fotografie vraag gerust hieronder of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder zodat je goed voorbereid op pad gaat!
Dit bericht heeft 0 reacties