Nu de maatregelen omtrent Covid-19 (nagenoeg) zijn opgeheven kunnen we weer massaal op vakantie. Stedentrips…
De kunst van vuurwerkfotografie
4.
De kunst van vuurwerkfotografie
De kunst van vuurwerkfotografie
Langzaam naderen we het einde van het jaar en voor mij is dat altijd een feestje om vuurwerk te kunnen fotograferen. Je hebt maar een heel kort moment om het goed op beeld te krijgen. Mijn allereerste avontuur in vuurwerkfotografie begon bij een vuurwerkshow van een plaatselijke vuurwerkwinkel hier in de buurt. Die eerste foto’s waren verrassend goed gelukt en dat heeft een vonkje van enthousiasme voor vuurwerkfotografie in mij aangewakkerd. Het vastleggen van vuurwerk kan op twee manieren: uit de hand met een redelijk snelle sluitertijd of op een statief met een langere sluitertijd. Beide hebben hun eigen charme en zijn sterk afhankelijk van de situatie. In deze blog zal ik mij voornamelijk richten op het fotograferen met een statief, dit is makkelijker en je behoud de beste kwaliteit omdat je de ISO laag kunt houden.
Één van mijn eerste vuurwerk foto’s
ISO: 100, Diafragma F/9, Sluitertijd 2.5 seconde., Brandpuntafstand 37mm
Samsung NX20 met Samsung 18-55 f/3.5-5.6 OIS
Één van mijn eerste vuurwerk foto’s
ISO: 200, Diafragma F/11, Sluitertijd 1/4, Brandpuntafstand 18mm
Samsung NX20 met Samsung 18-55 f/3.5-5.6 OIS
Kies de Juiste Uitrusting:
- Gebruik een statief: Stabiliteit is cruciaal bij het fotograferen van vuurwerk. Een statief helpt bij het voorkomen van bewegingsonscherpte en maakt langere belichtingstijden mogelijk.
- Gebruik een afstandsbediening: Hiermee kun je de sluiter openen zonder de camera aan te hoeven raken, waardoor je zo min mogelijk last hebt van trillingen die zouden kunnen zorgen voor een onscherpe foto.
- Kies de juiste lens: Een groothoeklens is ideaal om het volledige vuurwerk in het kader te krijgen, terwijl een telelens je dichter bij het vuurwerk brengt voor meer gedetailleerde opnamen.
- Belangrijk! Heeft jouw lens een stabilisatie functie en gebruik je een statief zet dit dan uit anders heb je kans dat de stabilisatie zorgt voor onscherpe beelden.
Voorbereiding en Instellingen:
- Zoek een goede locatie: Kies een plek met een vrij zicht op de lucht en waar je niet gehinderd wordt door obstakels. Denk hierbij ook aan de windrichting om rook te vermijden.
- Stel je camera in op handmatige modus: Dit geeft je volledige controle over je instellingen. Begin met een lage ISO-waarde (bijvoorbeeld ISO 100) om de hoeveelheid ruis zo laag mogelijk te houden.
- Diafragma: Gebruik een klein diafragma (een groot f-getal zoals f/8 of f/11) voor een diepe scherptediepte en om meer details van het vuurwerk vast te leggen.
- Sluitertijd: Experimenteer met sluitertijd, maar begin met langere belichtingstijden (bijvoorbeeld 2 tot 4 seconden) om de beweging van het vuurwerk vast te leggen.
Vuurwerk festival Scheveningen
Tijdens het jaarlijkse Vuurwerkfestival in Scheveningen strijden de grote vuurwerkfabrikanten met hun mooiste producten voor de nummer 1 plek. Eigenlijk is het een wedstrijd. Dat geeft fotografen mooi de gelegenheid om te kunnen fotograferen.
ISO: 800, Diafragma F/11, Sluitertijd 6 seconde., Brandpuntafstand 21mm
Canon EOS 5D mark II met Canon EF 17-40 f/4L USM
Focus en Compositie:
- Scherpstellen: Als je in een omgeving staat met genoeg licht kun je één keer goed scherpstellen en vervolgens jouw camera op handmatig scherpstellen zetten zodat je niet steeds opnieuw hoeft te zoeken naar focus. Is het erg donker of wilt jouw camera niet scherpstellen? Zet de lens dan op oneindig.
- Compositie: Denk na over de compositie van je foto’s. Overweeg om een herkenbaar object op te nemen, zoals gebouwen of mensen, om de schaal van het vuurwerk weer te geven.
- Regel van Derden: Houd de regel van derden in gedachten bij het kadreren. Plaats het vuurwerk bijvoorbeeld aan de zijkant of bovenste derde van het kader.
Timing is Alles:
- Anticipeer op het vuurwerk: Hou de show goed in de gaten om het ritme en het patroon van het vuurwerk te begrijpen. Anticipeer op het juiste moment om je sluiter te activeren.
- Probeer burst-modus: Als je camera een. burst-modus heeft, overweeg dan om deze te gebruiken om een reeks foto’s achter elkaar te maken en het perfecte moment vast te leggen.
Yi Peng Festival, Chiang Mai (Thailand)
Soms kun je niet anders dan fotograferen met een snellere sluitertijd. In dit geval zie je dat de wens ballonen een groot onderdeel zijn van deze foto. Zou ik hier gebruik hebben gemaakt van een langere sluitertijd zouden de wensballonen oranje streepjes zijn geworden.
ISO: 250, Diafragma F/1.4, Sluitertijd 1/125., Brandpuntafstand 50mm
Canon EOS R6 met SIGMA 50mm F1.4 DG HSM | Art (Canon)
Nabewerking:
Je kunt in de nabewerking nog veel details terug halen uit de donkere tinten van je foto waardoor je nog meer details van het vuurwerk ziet. Gebruik hiervoor fotobewerkingssoftware om de schaduwen wat omhoog te trekken, hooglichten wat terug trekken en om wat kleur in de foto te brengen doormiddel van verzadiging. Pas echter op dat je niet te veel bewerkt en zodat het mooie vuurwerk behouden blijft.
Royal Firework Display, Chaing Mai (Thailand)
Loy Kratong/Yi Peng Festival
Door de grote van het vuurwerk was het hier niet mogelijk om enkel en alleen het vuurwerk te fotograferen. Dan is het in een split of a second meteen schakelen en een andere compositie zoeken. In dit geval koos ik ervoor om gebruik te maken van de omgeving.
ISO: 50, Diafragma F/2.8, Sluitertijd 1/4., Brandpuntafstand 15mm
Canon EOS R6 met Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM
Disclaimer en waarschuwing:
Vuurwerk kan gevaarlijk zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. Wist je dat veel ongelukken gebeuren met mensen die het vuurwerk zelf niet eens afsteken? Ik zelf kan altijd helemaal opgaan in fotografie en toch vind ik het hierbij belangrijk om mij toch bewust te zijn van de omgeving waarin ik mij begeef. Neem geen onnodige risico’s. en draag een vuurwerkbril voor je geliefde en kostbare ogen.
Dit gezegd hebbende ben jij nu helemaal klaar om vuurwerk te gaan fotograferen. Vergeet niet af en toe om je heen te kijken en te genieten van al het mooi’s om je heen experimenteer met verschillende instellingen om jouw unieke stijl te ontdekken. Veel plezier met fotograferen!
Vuurwerk tijdens Oudejaarsnacht
Als het regent is de uitdaging om de lens droog te houden. Als het dan ook nog een beetje waait is de uitdaging compleet. Zorg in dit geval dat je een microvezel doekje hebt om je lens steeds droog te kunnen maken. Ik vind de druppels in dit geval wel wat hebben.
ISO: 100, Diafragma F/8, Sluitertijd 5 seconde, Brandpuntafstand 14mm
Canon EOS R6 met Samyang 14MM F/2.8 ED AS IF UMC MFT (Canon)
Dit bericht heeft 0 reacties