skip to Main Content

Camera Point – Tips

Camera Point
1. Camera Point – Tips

3 TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN STERRETJES.

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en voor de meesten betekent dat dat ze het jaar feestelijk afsluiten samen met familie, vrienden en hun huisdieren. Net als vorig jaar mag er tijdens de jaarwisseling helaas geen vuurwerk worden afgestoken: alleen kindervuurwerk zoals sterretjes zijn toegestaan. Dit kind- en huisdiervriendelijke siervuurwerk is echter niet minder leuk om te fotograferen en misschien nog wel leuker omdat je hierover letterlijk zelf de controle in handen hebt. Wij geven je wat tips om sterretjes goed te fotograferen.

CAMERA INSTELLINGEN

Bij het fotograferen van sterretjes kun je je camera instellingen het beste handmatig aanpassen omdat je vaak in een donkere omgeving bent. Een tip is om de ISO iets omhoog te gooien en het diafragma vrij laag te houden, vanaf f/2.8 en hoger (afhankelijk van de scherpte diepte die je in je foto wilt hebben). Een laag diafragma getal geeft namelijk meer onscherpte op de achtergrond.

Vervolgens kun je je sluitertijd aanpassen aan jouw omstandigheden. Hoe sneller de sluitertijd hoe scherper de sterretjes in beeld zullen komen. Wil je juist dat het licht van de sterretjes op andere onderwerpen reflecteert, gebruik dan juist weer een wat langzamere sluitertijd. Een mooi moment om te oefenen met jouw camera instellingen.

ACHTERGROND LICHT

Als je je instellingen goed hebt staan, is het tijd om jouw eigen creativiteit aan je beeld toe te voegen. Om een donker beeld interessanter te maken kun je naast de sterretjes ook andere lichtgevende objecten in beeld brengen. Denk bijvoorbeeld aan een verlichtte straat op de achtergrond, een kampvuur, of de lichtjes van jouw kerstboom. Door met een laag diafragma (f/4) te werken kun je een sfeervol bokeh effect creëren met deze achtergrond lichtjes.

LIGHTPAINTING

Door te werken met een lange sluitertijd kun je als het ware “schrijven met licht” of in dit geval, met de sterretjes. Gebruik hiervoor een statief of leg je camera op een stevige ondergrond. Vaak is een sluitertijd van zo’n 10 tot 30 seconde genoeg om een mooie tekening te maken of een woord te schrijven. Let bij het schrijven van een woord op dat je het in spiegelbeeld doet, je schrijft namelijk naar de camera toe.

Voor lightpainting kun je het beste een diafragma van zo’n f/4 gebruiken en dit aanpassen naar jouw situatie en wens. Hoe hoger je diafragmagetal, hoe dunner de lijnen van het licht zullen worden. Ook de hoeveelheid licht in je omgeving is belangrijk. Als het niet donker genoeg is, kun je je diafragmagetal wat omhoog zetten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
De waardering van www.camera-point.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 14 reviews.